Wat is een burn-out
Aangezien iemand met een burn out letterlijk opgebrand kan zijn, is het belangrijk dat het brein gekalmeerd wordt op meerdere niveaus:
Cognitief
De behandelvorm die gebruikt wordt tijdens de coachingssessies in het 12 weken durende herstelprogramma is cognitieve therapie. Deze therapievorm gaat uit van het idee dat de manier waarop je denkt, invloed heeft op hoe je je voelt. Cognitie betekent dan ook ‘gedachte’, het onderzoeken van de invloed van je gedachten vormt de basis voor de therapie. Het helpt je bewust te worden van (negatieve) gedachten en de bijbehorende gevoelens. Hierdoor leer je op een andere manier om te gaan met de gewoontes die uiteindelijk hebben geleid tot deze burn-out.
Planning & time-management
Plannen is een groot struikelblok voor veel mensen die uiteindelijk een burn-out ontwikkelen. Tijdens het 12 weken durende herstelprogramma wordt uitgebreid aandacht besteed aan de manier waarop je jouw leven beter kunt structureren en plannen. Hierdoor kom je minder snel in, en ben je beter voorbereid op, stressvolle situaties. De aandacht voor rust die dit brengt, zorgt ervoor dat een nieuwe burn-out kan worden voorkomen. Hier spelen zelfzorg, gezonde voeding, ontspanning en bewegen ook een belangrijke rol in. Deze punten komen ruimschoots terug in de behandeling.
Body & mind
Herstellen van een burn-out heeft niet alleen te maken met inzicht krijgen in je gedachtes en emoties, maar ook met het herstellen van het contact met het lichaam. Hiermee leert client signalen in het lijf te herkennen die duiden op overbelasting en terug te leiden naar de bron, hierdoor kan client zichzelf weer ‘dragen’. Tijdens het 12 weken durende herstelprogramma richten wij ons op o.a. running therapie, ontspanning, yoga en mindfulness. Hiermee werk je actief aan het vergroten van je (lichamelijke) draagkracht. Hierdoor signaleer je in je lichaam eerder of het gezonde of ongezonde vermoeidheid is.
Behandeling:
Het 12 weken durende herstelprogramma bestaat uit individuele – en groepsbijeenkomsten. Tijdens groepsbijeenkomsten staan thema’s centraal als hoe ik ga ik mijn grenzen bewaken, wat betekent nou stress en hoe zit dat bij mij, en wat is voor mij een gezonde leefstijl? Verder vinden wij het belangrijk gedurende het herstelproces de werkgever te betrekken en zullen wij halverwege een tussentijdse evaluatie hebben middels een driegesprek.
Medewerkers zullen een gedegen terugvalpreventie brief aan zichzelf schrijven bij afronding van het traject waarbij zij voelen en weten hoe zij de signalen herkennen en wat ze nodig hebben om om te gaan met de weerbarstigheid van het leven. Medewerkers voelen na afloop van het traject een wezenlijke verandering, zijn dicht bij zichzelf gekomen en voelen een betere draagkracht. Door de holistische werkwijze, de begeleiding op cognitief, spiritueel en emotioneel niveau, is een kans op terugval heel klein.