Burn out behandeling

Bij een burn-out is iemand geestelijk, emotioneel en fysiek opgebrand. In de praktijk betekent dit vaak dat je je langdurig vermoeid of uitgeput voelt, geen puf meer hebt om dingen te ondernemen en bijvoorbeeld tegen sociaal contact op ziet. Daarnaast kan het zijn dat je alles minder goed onthoudt, je minder goed kan concentreren, sneller geïrriteerd raakt en het slapen niet meer gaat als voorheen. Dit gaat meestal gepaard met lichamelijke klachten, zoals spierpijn, buikklachten, duizeligheid en hoofdpijn. Ook hebben mensen met burn-out klachten vaak een opgejaagd gevoel, zij huilen gemakkelijker, slapen zij slecht en piekeren veel. We spreken van een burn-out wanneer een combinatie van de beschreven klachten ontstaan na een lange periode van hoge werkdruk of het langdurig ervaren van werkstress. De klachten kunnen ook ontstaan door onderliggende (persoonlijke) oorzaken die niet zijn opgelost of verwerkt. Hierdoor ontstaan ook burn-out klachten.

Mensen met een burn-out omschrijven dit vaak als het leeg raken van de accu, het voortdurend in een te hoge versnelling staan of het zover uitrekken van een elastiek totdat deze knapt. Vaak zien we ook dat mensen meer afstand nemen van (dierbare) mensen, dat ze sociale contacten gaan vermijden en in sommige gevallen ook toename van alcohol- en drugsgebruik (www.happysober.nl) . Het lijkt dat ze de controle over het dagelijkse leven kwijt aan het raken zijn.

Herken je deze signalen?

Nu aanmelden

Cookies & Privacy

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn om de website zo goed mogelijk te laten functioneren. Door op accepteren te klikken, geef je aan hiermee akkoord te gaan. Lees Privacyverklaring

Accepteren